NEWS AND MEDIA  Openingstoespraak bij de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam

Bij de opening van de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op 20 oktober 2023 had Reggie Baay de eer om de openingstoespraak te houden getiteld: 'Megalomanie of de noodzaak van een te lang vergeten verleden'. 

(Foto: Cindy Smits)

  


Bijdrage teksten Scheepvaartmuseum


Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam werkt aan vernieuwing van de presentatie onder meer in de vorm van meerstemmige maritieme geschiedenissen en verhalen. In dat kader 'droeg' Reggie Baay, historicus met expertise 'slavernij in Azië' en auteur van Daar werd wat gruwelijks verricht (2015), bij aan de nieuwe teksten over koloniaal maritiem verleden, met name met betrekking tot de slavernij in de Oost.
 
 

Interview in Trouw


Ter gelegenheid van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 verscheen in Trouw een interview met Reggie Baay over het belang van herdenken.
(Trouw, 15 augustus 2023. Foto: Werry Crone)Historisch Nieuwsblad

De speciale uitgave van het Historisch Nieuwsblad over het Nederlandse koloniale rijk (april 2023) bevat ook het artikel 'Dwang, geweld en bedrog' (over het cultuurstelsel) van Reggie Baay.De Nieuws BV

In de uitzending van De Nieuws BV van maandag 2 januari 2023 spreekt Reggie Baay samen met Fitria Jelyta en Willemijn Veenhoven over de excuses van premier Rutte namens de Nederlandse staat voor het Nederlandse slavernijverleden in de West en het (onbegrijpelijke) uitblijven van erkenning van het Nederlandse slavernijverleden in de Oost. (NPO Radio 1, 12.00 - 13.00 uur) 
Theater na de Dam 

In het kader van Theater na de Dam (theatervoorstellingen op 4 mei na de plechtigheid op de Dam) schreef Reggie Baay samen met Sylvia Pessireron, Dido Michielsen en Bo Tarenskeen aan het stuk 'De Oost bevrijd?', waarin de bevrijding en de overgang naar de gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië vanuit Indisch, Moluks en Indonesisch perspectief wordt bezien. 

Spel: Denise Aznam, Marcel Hensema en Charlie Chan Dagelet. 
Wanneer: 4 mei 2022 (21:00 uur) 
Waar: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam 

 

 

'Dwarsverbanden' in het Van Abbemuseum

Voor de nieuwe collectiepresentatie 'Dwarsverbanden' van het Van Abbemuseum in Eindhoven schreef Reggie Baay teksten over dekolonisatie en postkoloniaal perspectief. Deze teksten zijn ook door hem ingesproken voor de audiotour. 'Dwarsverbanden' is in het Van Abbemuseum te ervaren van 18 september 2021 tot 1 juli 2024. 

 


Talkshow Slavernij

Op zondag 22 augustus is Reggie Baay samen met Ranomi Kromowidjojo hoofdgast en redacteur van de Talkshow Slavernij in het kader van de tentoonstelling in het Rijksmuseum. De presentatie is in handen van Jörgen Raymann. Locatie: Internationaal Theater Amsterdam (de voormalige Stadsschouwburg van Amsterdam). Tentoonstelling 'Pala' in het Westfries Museum, Hoorn

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling 'Pala' (nootmuskaat), een tentoonstelling met en over nieuwe en kritische perspectieven m.b.t. de 'gebeurtenissen' onder leiding van J.P. Coen op Banda in 1621, is er een interview met Reggie Baay in de uitzending van Een Vandaag op vrijdag 7 mei 2021 (NPO 1) 

Klik hier om het fragment te bekijken. 

Het lied van de goden

Op 9 februari 2021 verscheen de nieuwe roman van Reggie Baay Het lied van de godenHeruitgave Daar werd wat gruwelijks verricht

Op 23 februari 2021 verscheen de heruitgave van Daar werd wat gruwelijks verricht. Het boek dat in 2015 voor de eerste keer is verschenen.


 


30 oktober 2020

Podcast de Correspondent

Lex Bohlmeijer in gesprek met Reggie Baay. 

Podcast n.a.v. het feit dat de slavernij in de oost ook onderdeel uit lijkt te gaan maken van de Nederlandse slavernijgeschiedenis. 

Klik op bovenstaande afbeelding om de podcast te beluisteren of het interview te lezen.Winternachten 

Reggie Baay is een van de optredende auteurs op het Internationale Literatuurfestival Winternachten dat van 15 t/m 19 januari 2020 in Den Haag plaatsvindt.


 De Grote Indonesië Tentoonstelling in het acht uur NOS journaal

Ter gelegenheid van de opening van de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op 20 oktober 2023 was er een item in het acht uur NOS journaal waarin Reggie Baay speciaal de aandacht vestigde op de slavernijgeschiedenis in de Oost waaraan de tentoonstelling uiteraard ook aandacht besteedt.


 


Nationale Herdenking 15 augustus 1945


Tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag op dinsdag 15 augustus 2023 was Reggie Baay een van de sprekers.
(foto: Ilvy Njiokiktjien) De Volkskrant 

In de Volkskrant van 8 maart 2023, verscheen in de reeks 'Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen' een stuk van Reggie Baay over het embleem (en de betekenis) van de Indische Partij. 


Onderzoekers verbaasd dat kabinet omvangrijke slavernij in de Oost negeert. 

In de uitzending van het NOS 8-uur journaal van 7 december 2022 spreekt Reggie Baay als onderzoeker zijn verbazing uit over het feit dat het kabinet bij de voorgenomen excuses voor het Nederlandse slavernijverleden op 19 december a.s. de omvangrijke Nederlandse slavernij en slavenhandel in de Oost gewoonweg negeert...
Wochenzeitung 28 april 2022 

In het Zwitserse weekblad Wochenzeitung van 28 april 2022 verscheen onder de titel 'So wird man vom Kolonisator eben behandelt' een stuk met daarin een interview met Reggie Baay over de moeizame manier waarop Nederland met het eigen koloniale verleden omgaat (met name waar het de dekolonisatie betreft).

 


'OKSIGEN' van Firma MES

Voor de voorstelling OKSIGEN van Theatergroep MES schreef Reggie Baay een monoloog vanuit het perspectief van de Indonesische dichter Noto Soeroto. OKSIGEN is een enerverende theaterwandeling vol bijzondere en confronterende verhalen over identiteit en het koloniale verleden. De voorstelling speelt van 18 september t/m 17 oktober 2021 in Den Haag.  Opening slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum, Amsterdam

Ter gelegenheid van de opening door Koning Willem Alexander van de grote slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum op 18 mei 2021, zendt de NPO een programma uit met daarin onder andere een interview met Reggie Baay die als lid van de denktank bij de tentoonstelling betrokken was. 

Klik hier om het fragment te bekijken (vanaf minuut 35:02).


 

Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de slavernij 

De mooie documentaire 'Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de slavernij' van filmmaakster Ida Does, over de totstandkoming van de grote slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum, bevat ook fragmenten met Reggie Baay die met name voor de slavernij in de Oost bij de tentoonstelling betrokken was. De documentaire werd (voor het eerst) uitgezonden op 15 februari 2021 (NPO 2) 

Klik hier om de documentaire te bekijken

 


21 februari 2021

VPRO OVT

Vraaggesprek over Het lied van de goden bij OVT op zondag 21 februari 2021. Klik hier om het fragment te beluisteren.  

 


15 augustus 2020

Podcast de Correspondent 

Reggie Baay over de Nederlandse worsteling met het koloniale verleden n.a.v. de herdenking van de Japanse capitulatie op 15 augustus 2020. 


Klik op bovenstaande afbeelding om de podcast te beluisteren of het artikel te lezen.Nominatie Halewijnprijs & Reinaerttrofee

Juni 2019

Reggie Baay is met Het kind met de Japanse ogen genomineerd voor de Halewijnprijs en de Reinaerttrofee.Festival Terug naar het Begin

In het kader van het festival Terug naar het Begin houdt Reggie Baay een lekenpreek 'Tegen het vergeten'. 

Klik op de afbeelding voor meer informatie

 


Tong Tong Fair

Ook dit jaar zal Reggie Baay aanwezig zijn op de Tong Tong Fair met een interview over zijn laatste roman 'Het kind met de Japanse ogen' en met zijn Indië-monoloog. 

Zie voor verdere informatie de agenda DE INDIË MONOLOGEN

30 maart 2019

In het kader van de Boekenweek verschijnt Reggie Baay in een speciale auteurs-editie van De Indië Monologen op 30 maart in het Isla Theater in Capelle aan den IJssel. 

Zie voor verdere gegevens de agendaHistorisch nieuwsblad maart

In het historisch nieuwsblad van deze maand (maart) een artikel van Reggie Baay over het cultuurstelsel en Johannes van den Bosch. 
 


04-02-2019

Het kind met de Japanse ogen staat op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019!DE INDIË MONOLOGEN

21-02-2019

Reggie Baay neemt deel aan het theaterprogramma De Indië Monologen. Hij is o.a. te zien op donderdag 21 februari a.s. in de Stadsschouwburg in Amsterdam.


B-UNLIMITED 

28-11-2018

De schrijvers Reggie Baay en Adriaan van Dis gaan woensdag 28 november in gesprek met Paul van der Gaag over Indische ouders: verhalen achter de stilte. 

Locatie: Centrale bibliotheek Den Haag

Voor de exacte tijd: zie de agenda 

Voor meer informatie en tickets klik op bovenstaande afbeeldingRECENSIE Het kind met de Japanse ogen

17-11-2018 

'Het kind met de Japanse ogen vormt een belangrijke bijdrage aan het proces van herinnering en duiding van de koloniale tijd.' 


Klik op bovenstaande afbeelding om de volledige recensie te lezen.

 


VPRO OVT

30-09-2018 

Interview over Het kind met de Japanse ogen in het programma OVT VPRO (radio 1) van zondag 30 september 2018. 

Klik op de bovenstaande afbeelding om het fragment te beluisteren.

De presentatie van het nieuwe boek van Reggie Baay, de roman Het kind met de Japanse ogenvindt plaats op zondag 23 september a.s. bij Boekhandel Van Stockum in Den Haag. Voor nadere gegevens en aanvangstijd: zie de agenda


 

 

In het kader van de Indië-herdenking 2018 spreekt Reggie Baay op 14 augustus a.s. in Nijmegen en op 15 augustus a.s. in Weesp. Voor de locaties en tijden: zie de agenda


 

  


INTERVIEW de Gelderlander

12-08-2018

Interview in De Gelderlander naar aanleiding van de lezing tijdens de Indië-herdenking in Nijmegen op 14 augustus 2018.


Klik op bovenstaande afbeelding om het interview te lezen


DE CORRESPONDENT 

19-10-2017

In het kader van de maand van de verzwegen geschiedenis schreef Reggie Baay op verzoek van De Correspondent een essay getiteld 'Over deze Nederlandse slavernijgeschiedenis hebben we het nooit'


Klik op bovenstaande afbeelding om het essay te lezenVPRO Boeken 

11-01-2015

Op zondag 11 januari 2015 was Reggie Baay te gast in het programma ‘VPRO Boeken om te praten over zijn nieuwe boek. NPO 1, 11:20 uur, VPRO-televisie  


 klik op bovenstaande afbeelding om het fragment te bekijken VPRO’S OVT LIVE

18-01-2015


Op zondag 18 januari 2015 was Reggie Baay samen met o.a. Nelleke Noordervliet, Bas Heijne en Cynthia McLeod te gast bij VPRO’S OVT LIVE. NPO Radio 1, 10:00 uur, VPRO'S OVT LIVE

klik op de bovenstaande afbeelding om het fragment te beluisteren

 

INTERVIEW NOS televisie

15-08-2014

Interview NOS televisie ter gelegenheid van de Indië-herdenking in Den Haag, 15 augustus 2014.


klik op bovenstaande afbeelding om het fragment te bekijkenJAKARTA POST 

21-11-2016

In de Jakarta Post van maandag 21 november 2016 verscheen integraal de tekst van de (verkorte) Theatermonoloog I Am van Reggie Baay naar aanleiding van zijn optreden op het Ubud Writers & Readers Festival dat enkele weken eerder op Bali plaatsvond en waar hij (o.a.) deze tekst heeft voorgedragen.         I Am (Ik Ben / Aku Adalah) is een monoloog over de identiteit van de Indo. 

klik op de bovenstaande afbeelding om het artikel te lezen


TIJD VOOR MAX

02-12-2010

Reggie Baay en Ernst Jansz over de oermoeder (voormoeder) van de Indo's in Nederland. 

klik op de bovenstaande afbeelding om het fragment te bekijken