NEWS AND MEDIASlotwoord de Grote Indonesië-tentoonstelling


Na zijn openingswoord bij de feestelijke opening van de Grote Indonesië-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam op 20 oktober 2023, zal Reggie Baay op de sluitingsdag van de tentoonstelling, maandag 1 april, terugkeren om ook het slotwoord te spreken. 


Datum: maandag 1 april 2024

Locatie: Het middenschip van de Nieuwe Kerk, de Dam, Amsterdam 

Tijd: 17:00 uur 

Lezing De contractarbeiders van Deli in de Nieuwe Kerk


Tijdens de boekenweek, op zaterdag 16 maart a.s., geeft Reggie Baay een lezing over De contractarbeiders van Deli tijdens de Grote Indonesië-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is een primeur: het is de eerste lezing over zijn nieuwe boek, vergezeld van bijzonder beeldmateriaal. 


Datum: 16 maart 2024 

Tijd: 16:30 uur 

Locatie: De Grote Indonesië-tontoonstelling, De Nieuwe Kerk, de Dam, Amsterdam

Recensie in Trouw 


Op 9 maart verscheen onder de titel 'Tekenen bij het kruisje voor een slavenbestaan' in Trouw een mooie recensie van De contractarbeiders van Deli. 

(Foto: Almichael Fraay)

Tentoonstelling 'Verborgen Verbanden' in het Van Abbemuseum in Eindhoven


Op 2 maart 2024 vond in het Van Abbemuseum de opening plaats van de tentoonstelling 'Verborgen Verbanden'. Een tentoonstelling waarbij Reggie Baay als onderzoeker en co-curator betrokken was. 'Verborgen Verbanden' is een bewogen tentoonstelling over de contractarbeid in Deli waarin het museum tegelijkertijd zijn eigen verleden bevraagt. De grondlegger en naamgever van het museum, Henri van Abbe, was namelijk in de eerste helft van de 20e eeuw als sigarenfabrikant de grootste en belangrijkste inkoper van Deli-tabak. Tabak die werd voortgebracht met contractarbeid in Deli. Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling reikte Reggie Baay het eerste exemplaar van zijn (officieel nog niet verschenen) boek De contractarbeiders van Deli uit aan Cis van Abbe, de kleinzoon van Henri van Abbe. Recensie in Trouw


In Trouw van 20 maart verscheen een groot artikel over de tentoonstelling 'Verborgen Verbanden'. De tentoonstelling over de contractarbeid in Deli en de koloniale erfenis van het Van Abbemuseum, waaraan Reggie Baay als onderzoeker en co-curator heeft gewerkt. Onder de titel 'Van Abbemuseam geeft eigen koloniale erfenis een gezicht', wordt de vraag gesteld hoe je als museum omgaat met zo'n erfenis. (Trouw, 20 maart 2024) OVT NPO 1Op 10 maart is Reggie Baay te gast in het VPRO-radioprogramma OVT om te praten over De contractarbeiders van Deli. (NPO 1 10:00 - 12:00 uur)

De contractarbeiders van Deli


Op 5 maart 2024 verscheen het nieuwste boek van Reggie Baay: De contractarbeiders van Deli. 

(Ver)dwalen in de geschiedenis van Indië/Indonesië en het hedendaagse perspectief op die geschiedenis tijdens De Grote Indonesië-tentoonstelling


Tijdens De Grote Indonesië-tentoonstelling delen Adriaan van Dis en Reggie Baay onder leiding van moderator Lara Nuberg hun inzichten over het (ver)dwalen in de geschiedenis van Indië/Indonesië en het hedendaagse perspectief op die geschiedenis. Afsluitend zal Robin Block een gedicht voordragen geïnspireerd op het gesprek dat heeft plaatsgevonden. 


Locatie: Middenschip in de Nieuwe Kerk, de Dam, Amsterdam

Datum: Woensdag 17 januari 2024 

Tijd: 20:00 uur

Openingstoespraak bij de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam


Bij de opening van de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op 20 oktober 2023 had Reggie Baay de eer om de openingstoespraak te houden getiteld: 'Megalomanie of de noodzaak van een te lang vergeten verleden'.


(Foto: Cindy Smits)

De Grote Indonesië Tentoonstelling in het acht uur NOS journaal


Ter gelegenheid van de opening van de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op 20 oktober 2023 was er een item in het acht uur NOS journaal waarin Reggie Baay speciaal de aandacht vestigde op de slavernijgeschiedenis in de Oost waaraan de tentoonstelling uiteraard ook aandacht besteedt.

Interview in Trouw


Ter gelegenheid van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 verscheen in Trouw een interview met Reggie Baay over het belang van herdenken.
(Trouw, 15 augustus 2023. Foto: Werry Crone)

De Volkskrant


In de Volkskrant van 8 maart 2023, verscheen in de reeks
'Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen' een stuk van Reggie Baay over het embleem (en de betekenis) van de Indische Partij.

Bijdrage teksten Scheepvaartmuseum


Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam werkt aan vernieuwing van de presentatie onder meer in de vorm van meerstemmige maritieme geschiedenissen en verhalen. In dat kader 'droeg' Reggie Baay, historicus met expertise 'slavernij in Azië' en auteur van Daar werd wat gruwelijks verricht (2015), bij aan de nieuwe teksten over koloniaal maritiem verleden, met name met betrekking tot de slavernij in de Oost.

Nationale Herdenking 15 augustus 1945


Tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag op dinsdag 15 augustus 2023 was Reggie Baay een van de sprekers.


(foto: Ilvy Njiokiktjien)

Historisch Nieuwsblad


De speciale uitgave van het Historisch Nieuwsblad over het Nederlandse koloniale rijk (april 2023) bevat ook het artikel 'Dwang, geweld en bedrog' (over het cultuurstelsel)
van Reggie Baay.

Onderzoekers verbaasd dat kabinet omvangrijke slavernij in de Oost negeert.


In de uitzending van het NOS 8-uur journaal van 7 december 2022 spreekt Reggie Baay als onderzoeker zijn verbazing uit over het feit dat het kabinet bij de voorgenomen excuses voor het Nederlandse slavernijverleden op 19 december a.s. de omvangrijke Nederlandse slavernij en slavenhandel in de Oost gewoonweg negeert...

De Nieuws BV


In de uitzending van De Nieuws BV van maandag 2 januari 2023 spreekt Reggie Baay samen met Fitria Jelyta en Willemijn Veenhoven over de excuses van premier Rutte namens de Nederlandse staat voor het Nederlandse slavernijverleden in de West en het (onbegrijpelijke) uitblijven van erkenning van het Nederlandse slavernijverleden in de Oost.
(NPO Radio 1, 12.00 - 13.00 uur)

Wochenzeitung 28 april 2022


In het Zwitserse weekblad Wochenzeitung van 28 april 2022 verscheen onder de titel 'So wird man vom Kolonisator eben behandelt' een stuk met daarin een interview met Reggie Baay over de moeizame manier waarop Nederland met het eigen koloniale verleden omgaat (met name waar het de dekolonisatie betreft).

Theater na de Dam


In het kader van Theater na de Dam (theatervoorstellingen op 4 mei na de plechtigheid op de Dam) schreef Reggie Baay samen met Sylvia Pessireron, Dido Michielsen en Bo Tarenskeen aan het stuk 'De Oost bevrijd?', waarin de bevrijding en de overgang naar de gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië vanuit Indisch, Moluks en Indonesisch perspectief wordt bezien.


Spel: Denise Aznam, Marcel Hensema
en Charlie Chan Dagelet.
Wanneer: 4 mei 2022 (21:00 uur)
Waar: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

'Dwarsverbanden' in het Van Abbemuseum


Voor de nieuwe collectiepresentatie 'Dwarsverbanden' van het Van Abbemuseum in Eindhoven schreef Reggie Baay teksten over dekolonisatie en postkoloniaal perspectief. Deze teksten zijn ook door hem ingesproken voor de audiotour. 'Dwarsverbanden' is in het Van Abbemuseum te
ervaren van 18 september 2021 tot 1 juli 2024.

Talkshow Slavernij


Op zondag 22 augustus is Reggie Baay samen met Ranomi Kromowidjojo hoofdgast en redacteur van de Talkshow Slavernij in het kader van de tentoonstelling in het Rijksmuseum. De presentatie is in handen van Jörgen Raymann. Locatie: Internationaal Theater Amsterdam (de voormalige Stadsschouwburg van Amsterdam).

Tentoonstelling 'Pala' in het Westfries Museum, Hoorn


Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling 'Pala' (nootmuskaat), een tentoonstelling met en over nieuwe en kritische perspectieven m.b.t. de 'gebeurtenissen' onder leiding van J.P. Coen op Banda in 1621, is er een interview met Reggie Baay in de uitzending van Een Vandaag op vrijdag 7 mei 2021 (NPO 1)


Klik hier om het fragment te bekijken.

Het lied van de goden


Op 9 februari 2021 verscheen de nieuwe roman van
Reggie Baay Het lied van de goden.

Heruitgave Daar werd wat gruwelijks verricht


Op 23 februari 2021 verscheen de heruitgave van Daar werd wat gruwelijks verricht. Het boek dat in 2015 voor de eerste keer is verschenen.

Winternachten


Reggie Baay is een van de optredende auteurs op het Internationale Literatuurfestival Winternachten dat van
15 t/m 19 januari 2020 in Den Haag plaatsvindt.

Festival Terug naar het Begin


In het kader van het festival Terug naar het Begin houdt Reggie Baay een lekenpreek 'Tegen het vergeten'.


Klik op de afbeelding voor meer informatie

DE INDIË MONOLOGEN


30 maart 2019


In het kader van de Boekenweek verschijnt Reggie Baay in een speciale auteurs-editie van De Indië Monologen op 30 maart in het Isla Theater in Capelle aan den IJssel.


Zie voor verdere gegevens de agenda

04-02-2019


Het kind met de Japanse ogen staat op de longlist
van de Libris Literatuur Prijs 2019!

B-UNLIMITED


28-11-2018


De schrijvers Reggie Baay en Adriaan van Dis gaan woensdag 28 november in gesprek met Paul van der Gaag over Indische ouders: verhalen achter de stilte.


Locatie: Centrale bibliotheek Den Haag


Voor de exacte tijd: zie de agenda


Voor meer informatie en tickets klik
op bovenstaande afbeelding

VPRO OVT


30-09-2018


Interview over Het kind met de Japanse ogen in het programma OVT VPRO (radio 1) van zondag
30 september 2018.


Klik op de bovenstaande afbeelding
om het fragment te beluisteren.

In het kader van de Indië-herdenking 2018 spreekt Reggie Baay op 14 augustus a.s. in Nijmegen en op 15 augustus a.s. in Weesp. Voor de locaties en tijden: zie de agenda

DE CORRESPONDENT


19-10-2017


In het kader van de maand van de verzwegen geschiedenis schreef Reggie Baay op verzoek van De Correspondent een essay getiteld 'Over deze Nederlandse slavernijgeschiedenis hebben we het nooit'.


Klik op bovenstaande afbeelding om het essay te lezen

VPRO’S OVT LIVE


18-01-2015


Op zondag 18 januari 2015 was Reggie Baay samen met
o.a. Nelleke Noordervliet, Bas Heijne en Cynthia McLeod te gast bij VPRO’S OVT LIVE. NPO Radio 1, 10:00 uur,
VPRO'S OVT LIVE


Klik op de bovenstaande afbeelding
om het fragment te beluisteren

JAKARTA POST


21-11-2016


In de Jakarta Post van maandag 21 november 2016 verscheen integraal de tekst van de (verkorte) Theatermonoloog I Am van Reggie Baay naar aanleiding van zijn optreden op het Ubud Writers & Readers Festival dat enkele weken eerder op Bali plaatsvond en waar hij (o.a.) deze tekst heeft voorgedragen. I Am (Ik Ben / Aku Adalah) is een monoloog over de identiteit van de Indo.


Klik op de bovenstaande afbeelding om het artikel te lezen

'OKSIGEN' van Firma MES


Voor de voorstelling OKSIGEN van Theatergroep MES schreef Reggie Baay een monoloog vanuit het perspectief van de Indonesische dichter Noto Soeroto. OKSIGEN is een enerverende theaterwandeling vol bijzondere en confronterende verhalen over identiteit en het koloniale verleden. De voorstelling speelt van 18 september t/m 17 oktober 2021 in Den Haag.

Opening slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum, Amsterdam


Ter gelegenheid van de opening door Koning Willem Alexander van de grote slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum op 18 mei 2021, zendt de NPO een programma uit met daarin onder andere een interview met Reggie Baay die als lid van de denktank bij de tentoonstelling betrokken was.


Klik hier om het fragment te bekijken (vanaf minuut 35:02).

Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de slavernij


De mooie documentaire 'Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de slavernij' van filmmaakster Ida Does, over de totstandkoming van de grote slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum, bevat ook fragmenten met Reggie Baay die met name voor de slavernij in de Oost bij de tentoonstelling betrokken was. De documentaire werd (voor het eerst) uitgezonden op 15 februari 2021 (NPO 2)


Klik hier om de documentaire te bekijken.

21 februari 2021


VPRO OVT


Vraaggesprek over Het lied van de goden bij OVT op zondag 21 februari 2021. Klik hier om het fragment te beluisteren.

15 augustus 2020


Podcast de Correspondent


Reggie Baay over de Nederlandse worsteling met het koloniale verleden n.a.v. de herdenking van de Japanse capitulatie
op 15 augustus 2020.Klik op bovenstaande afbeelding om de podcast
te beluisteren of het artikel te lezen.

Nominatie Halewijnprijs & Reinaerttrofee


Juni 2019


Reggie Baay is met Het kind met de Japanse ogen genomineerd voor de Halewijnprijs en de Reinaerttrofee.

30 oktober 2020


Podcast de Correspondent


Lex Bohlmeijer in gesprek met Reggie Baay.


Podcast n.a.v. het feit dat de slavernij in de oost ook onderdeel uit lijkt te gaan maken van de Nederlandse slavernijgeschiedenis.


Klik op bovenstaande afbeelding om de podcast te beluisteren of het interview te lezen.

Tong Tong Fair


Ook dit jaar zal Reggie Baay aanwezig zijn op de Tong Tong Fair met een interview over zijn laatste roman 'Het kind met de Japanse ogen' en met zijn Indië-monoloog.


Zie voor verdere informatie de agenda

Historisch nieuwsblad maart


In het historisch nieuwsblad van deze maand (maart) een artikel van Reggie Baay over het cultuurstelsel en Johannes van den Bosch.

DE INDIË MONOLOGEN


21-02-2019


Reggie Baay neemt deel aan het theaterprogramma De Indië Monologen. Hij is o.a. te zien op donderdag 21 februari a.s. in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

RECENSIE Het kind met de Japanse ogen


17-11-2018


'Het kind met de Japanse ogen vormt een belangrijke
bijdrage aan het proces van herinnering en duiding
van de koloniale tijd.'Klik op bovenstaande afbeelding om de volledige
recensie te lezen.

De presentatie van het nieuwe boek van Reggie Baay,
de roman Het kind met de Japanse ogen, vindt plaats op zondag 23 september a.s. bij Boekhandel Van Stockum in Den Haag. Voor nadere gegevens en aanvangstijd:
zie de agenda

INTERVIEW de Gelderlander


12-08-2018


Interview in De Gelderlander naar aanleiding van de lezing tijdens de Indië-herdenking in Nijmegen op 14 augustus 2018.


Klik op bovenstaande afbeelding om het interview te lezen

VPRO Boeken

VPRO Boeken


11-01-2015


Op zondag 11 januari 2015 was Reggie Baay te gast in het programma ‘VPRO Boeken’ om te praten over zijn nieuwe boek. NPO 1, 11:20 uur, VPRO-televisie


Klik op bovenstaande afbeelding om het fragment te bekijken

INTERVIEW NOS televisie


15-08-2014


Interview NOS televisie ter gelegenheid van de Indië-herdenking in Den Haag, 15 augustus 2014.


Klik op bovenstaande afbeelding om het fragment te bekijken

TIJD VOOR MAX


02-12-2010


Reggie Baay en Ernst Jansz over de oermoeder (voormoeder) van de Indo's in Nederland.


Klik op de bovenstaande afbeelding
om het fragment te bekijken